07 януари 2023

Кюфтета от просо и зеленчуци със сос от орехи и кейл


За 12-13 бр.:
100 г просо
1 стрък праз
2 скилидки чесън
1 морков
1 червена пиперка
200 г консервиран грах
3 шепи спанак
3 суп.л.брашно от нахут
1 ч.л.сол
1 ч.л. подправки

За соса:
120 г орехи (предварително накиснати във вода поне за час)
4-5 листа кейл (може да им се премахнат твърдите дръжки ако блендера ви не е много мощен)
1/2 връзка копър (или магданоз, може и босилек)
сокът от 1 лимон
1-2 скилидки чесън
1/2-1 ч.л.сол
100-150 мл вода

1. Просото се вари в 300 мл вода за 15-20 минути.

2. Празът, чесъна, моркова и пиперката се нарязват на парченца и с 1/2 ч.л.сол и малко вода се задушават. Като омекнат се добавя спанака, разбърква се и зеленчуците се прехвърлят при свареното просо. Добавят се и граха, брашното от нахут, 1/2 ч.л.сол и подправките. Всичко се разбърква добре с лъжица и се оформят кюфтетата.

3. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 30 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. 

4. Сервират се със соса, който се приготвя като се разбият в блендер всички продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар