27 ноември 2021

Двуцветен сладък хляб с тиква


280 г печена тиква
30 г петмез
30 г бадемов (или друг вид) тахан
150 мл вода

190 г фини овесени ядки, смлени на брашно
90 г зелена елда, смляна на брашно
120 г кокосова захар
2 ч.л.бакпулвер
1 суп.л.какао
1 ч.л.канела
1/4 ч.л.карамфил
1/4 ч.л.кардамон

шоколадови капки или тиквени семки за поръсване

1. В купа се разбъркват двата вида брашно, кокосовата захар, бакпулвера и подправките. 

2. В блендер се разбиват тиквата, петмеза, тахана и водата. Получената смес се изсипва при сухите съставки. Всичко се разбърква добре с лъжица.

3. Около 2/3 от сместа се изсипва в правоъгълна форма за кекс (около 22х8 см), покрита с хартия за печене. 

4. Към останалото тесто се добавя какаото, разбърква се и се излива върху другото тесто във формата.

5. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 55 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар