09 август 2021

Пълнени патладжани и тиквички с леща и зеленчуци


100 г леща (кафява, зелена или черна)
2 патладжана
2 тиквички
2 моркова
1 червена пиперка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 домата
сол
черен пипер
магданоз

1. Лещата се сварява преварително.

2. Патладжаните и тиквичките се режат на половинки по дължина и с лъжичка се издълбава вътрешността им, която се накълцва на ситно. Издълбаните патладжани и тиквички се нареждат в тавичка и се слагат да се пекат на 180 градуса С.

3. В това време се приготвя плънката като лука и чесъна се нарязват на ситно и с малко вода и сол се задушават. Добавят се нарязаните моркови и пиперка. Задушават се за кратко след което се добавя вътрешността на патладжаните и тиквичките. Готвят се за около 10-тина минути, след което се добавят нарязаните на ситно (или блендирани) домати. След 3-4 минути се добавя и сварената леща. Бърка се за кратко след което се оттегля от котлона. Добавят се черния пипер и магданоза и се разбърква. 

4. Изваждат се от фурната тиквичките и патладжаните, пълнят се с плънката и се допичат за още 30-тина минути.

5. Сервират се с доматен или таханов сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар