07 август 2021

Шоколадова торта (без животински продукти и без глутен)

За 18 см торта

За блатовете:
1 тиквичка (200-250 г)
100 г тахан (слънчогледов, бадемов или лешников)
60-70 мл вода
130 г смлени овесени ядки без глутен
120 г кокосова захар
40 г брашно от рожков
1 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л.сода бикарбонат

За крема:
200 мл кокосово мляко (пълномаслено)
50 г лешници (накиснати във вода поне за час)
50 г кашу (накиснато във вода поне за час)
100 г фурми
2 суп.л.какао

За глазурата:
30 г черен шоколад
1 ч.л.кокосово масло

3 суп.л.сладко от вишни без захар

1. Тиквичката се настъргва и се разбърква с тахана и водата. Добавят се смлените овесени ядки, кокосовата захар, рожкова и набухвателите. Разбърква се всичко добре с лъжица и се изсипва в тавичка с диаметър 18 см, покрита с хартия за печене. Пече се 35 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Като изстине се разрязва на 2 по-тънки блата.

2. За крема се блендират всички продукти докато се получи гладък крем.

3. В чиния се поставя единият блат. Намазва се с половината крем и се разпределя сладкото. Поставя се вторият блат и тортата се измазва с останалия крем.

4. Шоколадът за глазурата се разтапя на слаб огън и се разбърква с кокосовото масло. Излива се върху тортата и внимателно се разлива върху крема. 

5. Украсява се със замразени или пресни вишни без костилки и кокосов чипс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар