31 август 2013

Карамелени макарони на фурна

500 г макарони
1,250 мл.прясно мляко
7 яйца
2 ч.ч.(от 250 мл) захар
2-3 ванилии

  1. 1 ч.ч.захар се карамелизира и с него се облива дъното на правоъгълна тава (25 на 35 см).
  2. Макароните се сваряват и се изсипват върху карамела.
  3. Яйцата и 1 ч.ч.захар се разбъркват добре с вилица, постепенно се налива прясното мляко и накрая се добавят ванилиите. Заливат се макароните.
  4. Пекат се на 200 градуса С за около час.


Печен патладжан с домати, сирене и кашкавал

3-4 бр. (около 1 кг.) патладжан
1 кг.домати
2 червени пиперки
½ връзка магданоз

150 г сирене
150 г кашкавал
брашно
олио


  1. Патладжаните се белят и нарязват на филии. Посоляват се и се оставят за 30 минути. След това се измиват добре. Овалват се в брашно и се отупват за да падне излишното брашно. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Посоляват се и се поливат с малко олио. Пекат се на 180 градуса около 25-30 минути.
  2. Доматите се настъргват и се разбъркват с нарязаните на парченца пиперки и накълцаният магданоз.
  3. Половината от изпечените патладжани се нареждат в намазана с олио тава. Заливат се с половината от настърганите домати и се полива с 2-3 суп.л.олио. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и се нареждат останалите патладжани. Залива се с останалите домати.
  4. Пече се на 180 градуса С 30-35 минути, изважда се, поръсва се с настърганият кашкавал и се допича още 10-тина минути (докато се зачерви кашкавала).

30 август 2013

Сладкиш със смокини и орехи


12 смокини
60 г масло
10 суп.л.кафява захар
60 г орехи

3 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
сокът на половин лимон

  1. Маслото се разтопява и се изсипва на дъното на кръгла тава (23-24 см.диаметър). Поръсва се равномерно с кафявата захар. Смокините се измиват добре и се разполовяват. Половинките се нареждат плътно едно до друга с отрязаната част надолу. Поръсват се с натрошените орехи.
  2. В купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и ванилията.
  3. Жълтъците заедно със захарта се разбиват с миксер за 2-3 минути. На 3 пъти се добавят брашното и лимоновия сок, като се разбърква с дървена лъжица. Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци, като се бърка внимателно за да остане пухкава сместа.
  4. Тестото се изсипва върху смокините, заглажда се добре и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 минути.
  5. Готовият сладкиш се оставя 10-тина минути леко да се охлади и се обръща върху чиния.


18 август 2013

Кокосово реване

За сиропа:
2 ч.ч.(от 200 мл) захар
3 ч.ч.вода

За блата:
2 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1,5 ч.ч.кокосови стърготини
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
1 ч.ч.заквасена сметана
½ ч.ч.олио


  1. Приготвя се сиропа като захарта и водата се слагат в тенджера на котлона. Вари се 15 минути и се оставя добре да се охлади.
  2. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути.
  3. В купа се смесват брашното, кокосовите стърготини, бакпулвера и ванилията.
  4. В друга купа се смесват сметаната и олиото.
  5. Към яйцата се добавят на 3-4 пъти от двете смеси като се редуват мократа и сухата смес.
  6. Полученото тесто се излива в правоъгълна тава 25х35 см, покрита с хартия за печене.
  7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 30 минути.
  8. Вади се от фурната, оставя се 5 минути леко да изстине и се залива със студеният сироп. Поръсва се с кокосови стърготини отгоре.

Макарони с рикота


250 г макарони(фусили)

50 г масло
250 г рикота
200 г заквасена сметана
150 г кашкавал
½ ч.л.сол
½ ч.л.риган


    Макароните се слагат в подсолена вода да се варят. В това време в тиган се слага маслото да се разтопи. Добавят се рикотата, сметаната и солта. Бърка се 3-4 минути, след което се добавя настърганият кашкавал. Като се разтопи кашкавалът се добавят сварените макарони и ригана, и се готви още 2-3 минути.

11 август 2013

Бързи канелени рулца

1 ч.ч.=200 мл.

3,5 ч.ч.брашно
3 суп.л.захар
¼ ч.л.сол
1 пак.бакпулвер

1 ч.ч.кисело мляко
½ ч.ч.подсладена сметана
1/3 ч.ч.олио

60 г масло
4 суп.л.кафява захар
4 суп.л.кристална захар
1 суп.л.канела

  1. В купа се смесват брашното, захарта, солта и бакпулвера. Разбърква се с лъжица.
  2. В друга купа се смесват млякото, сметаната и олиото. Разбърква се добре и се изсипва при брашното. Разбърква се с лъжица, а след това с ръце се доомесва тестото.
  3. Полученото тесто се разточва на правоъгълен лист с размери около 40 на 25 см. Намазва се с мекото масло и се поръсва със сместа от двата вида захар и канелата. Завива се на стегнато руло от към по-широката страна. Нарязва се с остър нож на 24 филийки.
  4. Всяко рулце се слага в хартиена формичка за мъфини и се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 20-25 минути.


Тарт татен с бутер тесто и нектарини

4 нектарини
75 г масло
75 г захар

400 г бутер тесто

  1. Нектарините се измиват добре и се режат на парченца.
  2. Маслото и захарта се слагат в тефлонов тиган на котлона. Като започне да покафенява захарта се изсипват нектарините и сместа се разбърква 5-6 минути, докато омекнат леко нектарините.
  3. Изсипват се в тавичка с диаметър 25 см и отгоре се покриват с охладеното бутер тесто. Правят се 3-4 дупки в тестото и се слага да се пече в предварително загрята на 200 градуса С фурна за 30-тина минути.
  4. След като се извади от фурната се оставя леко да се охлади и се обръща в чиния.

Канелен кекс

60 г масло
1 ч.ч.(от 200 мл) кристална захар
2 яйца

2 ч.ч.брашно
¼ ч.л.сол
1 пак.бакпулвер
1 ванилия

1 ч.ч.заквасена сметана

¾ ч.ч.смлени орехи
¾ ч.ч.кристална захар
1 суп.л.канела

  1. Мекото масло и захарта се разбъркват с миксер за 3-4 минути. Добавят се яйцата едно след друго, като след всяко се разбива с миксера за минута.
  2. Брашното се смесва със солта, бакпулвера и ванилията. Разбърква се и се добавя на 3-4 пъти към маслената смес като се добавя и заквасената сметана.
  3. В купичка се смесват и разбъркват орехите, захарта и канелата.
  4. В правоъгълна кексова форма (22х12 см), покрита с хартия за печене, се изсипва 1/3 от тестото, поръсва се с 1/3 от канелената захар, отгоре се изсипва втората третина от тестото, отново се поръсва с канелена захар и най-отгоре се изсипва останалото тесто и се поръсва с останалата захар.
  5. Пече се на 180 градуса С за около час.


09 август 2013

Заек с бира

1 заек (около 1.6 кг)
250 мл.бира
2 суп.л.соев сос
1 ч.л.сол
1 дафинов лист
3 суп.л.олио

Заекът се нарязва на порции и се нарежда в глинен гювеч. Останалите продукти се смесват и се изливат върху месото. Гювеча се захлюпва и се оставя да отлежи за 1-2 часа, след което се пече на 180 градуса С за около 2 часа.


Мъфини с нектарини

За 16-18 мъфина:
2 нектарини(праскови)

125 г масло
150 г кристална захар
2 яйца
120 мл.прясно мляко

280 г брашно
1 пак.бакпулвер
2 ванилии
½ ч.л.канела
щипка сол

За поръсване:
½ ч.л.канела
4 суп.л.кристална захар
1 суп.л.брашно
2 суп.л.олио


  1. Мекото масло и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавят се яйцата, едно след друго, и накрая млякото като се разбърква с миксера.
  2. Брашното, бакпулвера, ванилиите, канелата и солта се разбъркват в купа и се добавят на 3-4 пъти към тестото, като се разбърква с лъжица. Накрая се добавят нарязаните на парченца нектарини. Всичко се разбърква добре и се разпределя в хартиени формички за мъфини (пълнят се с тесто около 2/3 от обема им).
  3. В купичка се смесват канелата, захарта и брашното, добавя се олиото и се разбърква. С получените трохи се поръсват мъфините.
  4. Пекат се на 180 градуса С за 25-30 минути.