12
смокини
60
г масло
10
суп.л.кафява захар
60
г орехи
3
яйца
1
ч.ч.захар
1
ч.ч.брашно
1
ч.л.бакпулвер
1
ванилия
щипка
сол
сокът
на половин лимон
- Маслото се разтопява и се изсипва на дъното на кръгла тава (23-24 см.диаметър). Поръсва се равномерно с кафявата захар. Смокините се измиват добре и се разполовяват. Половинките се нареждат плътно едно до друга с отрязаната част надолу. Поръсват се с натрошените орехи.
- В купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и ванилията.
- Жълтъците заедно със захарта се разбиват с миксер за 2-3 минути. На 3 пъти се добавят брашното и лимоновия сок, като се разбърква с дървена лъжица. Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци, като се бърка внимателно за да остане пухкава сместа.
- Тестото се изсипва върху смокините, заглажда се добре и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 минути.
- Готовият сладкиш се оставя 10-тина минути леко да се охлади и се обръща върху чиния.
Няма коментари:
Публикуване на коментар