30 август 2013

Сладкиш със смокини и орехи


12 смокини
60 г масло
10 суп.л.кафява захар
60 г орехи

3 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
сокът на половин лимон

  1. Маслото се разтопява и се изсипва на дъното на кръгла тава (23-24 см.диаметър). Поръсва се равномерно с кафявата захар. Смокините се измиват добре и се разполовяват. Половинките се нареждат плътно едно до друга с отрязаната част надолу. Поръсват се с натрошените орехи.
  2. В купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и ванилията.
  3. Жълтъците заедно със захарта се разбиват с миксер за 2-3 минути. На 3 пъти се добавят брашното и лимоновия сок, като се разбърква с дървена лъжица. Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци, като се бърка внимателно за да остане пухкава сместа.
  4. Тестото се изсипва върху смокините, заглажда се добре и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 минути.
  5. Готовият сладкиш се оставя 10-тина минути леко да се охлади и се обръща върху чиния.


Няма коментари:

Публикуване на коментар