31 юли 2013

Питки с локум


1-1.100 кг.брашно
2 пак.суха мая
1 суп.л.захар
¼ ч.л.сол
750 мл.прясно мляко
150 г масло
2 кутийки локум (280 г)

2 жълтъка
2 суп.л.прясно мляко

1 ч.ч. (от 160 мл) мед
1 ч.ч.вода

пудра захар

  1. В купа се изсипват маята, захарта и солта. Добавя се 100 гр.брашно и 250 мл.топло мляко, разбърква се и се оставя 30 минути да шупне.
  2. Към шупналото тесто се добавят останалото мляко и разтопеното масло. Разбърква се и се добавя около 1 кг.брашно за да се получи меко тесто. Завива се с кърпа и се оставя за 30 минути да втаса.
  3. Втасалото тесто се разделя на около 25 топки. Всяка се сплесква, в центъра се слага по 1 локум и се завива на топка. Нареждат се едно до друго в намаслена тава (32 см. диаметър). Завиват се с кърпа и се оставят за 30 минути да втасат отново.
  4. Намазват се с разбърканите жълтъци с мляко и се пекат за около 35 минути на 180 градуса С.
  5. Като изстинат се заливат с горещия сироп от меда и водата, и се поръсват обилно с пудра захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар