1-1.100
кг.брашно
2
пак.суха мая
1
суп.л.захар
¼
ч.л.сол
750
мл.прясно мляко
150
г масло
2
кутийки локум (280 г)
2
жълтъка
2
суп.л.прясно мляко
1
ч.ч. (от 160 мл) мед
1
ч.ч.вода
пудра
захар
- В купа се изсипват маята, захарта и солта. Добавя се 100 гр.брашно и 250 мл.топло мляко, разбърква се и се оставя 30 минути да шупне.
- Към шупналото тесто се добавят останалото мляко и разтопеното масло. Разбърква се и се добавя около 1 кг.брашно за да се получи меко тесто. Завива се с кърпа и се оставя за 30 минути да втаса.
- Втасалото тесто се разделя на около 25 топки. Всяка се сплесква, в центъра се слага по 1 локум и се завива на топка. Нареждат се едно до друго в намаслена тава (32 см. диаметър). Завиват се с кърпа и се оставят за 30 минути да втасат отново.
- Намазват се с разбърканите жълтъци с мляко и се пекат за около 35 минути на 180 градуса С.
- Като изстинат се заливат с горещия сироп от меда и водата, и се поръсват обилно с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар