31 юли 2013

Пай с тиквички и рикота

За блата:
160 г брашно
¼ ч.л.сол
115 г масло
2 ч.л.лимонов сок
2 суп.л.заквасена сметана
2 суп.л.студена вода

За плънката:
120 г рикота
3 суп.л.заквасена сметана
2 суп.л.зехтин
½ ч.л.сол
50 г настърган кашкавал
1 ч.л.червен пипер

2 малки тиквички

1 жълтък


  1. В купа се смесват брашното и солта. Добавя се студено масло, нарязано на парченца и се разбърква с пръсти докато се получат трохи.
  2. В купа се смесват лимоновият сок, сметаната и водата. Разбърква се и се изсипва при трохите. Замесва се тесто, което се прибира в хладилника за час.
  3. Добре измитите тиквички се нарязват на филийки(около 2-3 мм.дебели), посоляват се от двете страни и се нареждат върху домакинска хартия да престоят 30 минути. След което много добре се подсушават.
  4. Продуктите за плънката се разбъркват добре с лъжица.
  5. Охладеното тесто се разточва, върху хартия за печене, в кръг с диаметър около 35 см. По средата се изсипва плънката и се разстила равномерно, като се оставя по края борд от около 5-6 см.
  6. Върху плънката се нареждат витрилообразно тиквичките. Останалото по края тесто се прегъва върху тиквичките и се намазва с разбития жълтък.
  7. Прехвърля се с хартията в тава и се пече в предварително загрята на 190 градуса С фурна за 45-50 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар