За
блата:
160
г брашно
¼
ч.л.сол
115
г масло
2
ч.л.лимонов сок
2
суп.л.заквасена сметана
2
суп.л.студена вода
За
плънката:
120
г рикота
3
суп.л.заквасена сметана
2
суп.л.зехтин
½
ч.л.сол
50
г настърган кашкавал
1
ч.л.червен пипер
2
малки тиквички
1
жълтък
- В купа се смесват брашното и солта. Добавя се студено масло, нарязано на парченца и се разбърква с пръсти докато се получат трохи.
- В купа се смесват лимоновият сок, сметаната и водата. Разбърква се и се изсипва при трохите. Замесва се тесто, което се прибира в хладилника за час.
- Добре измитите тиквички се нарязват на филийки(около 2-3 мм.дебели), посоляват се от двете страни и се нареждат върху домакинска хартия да престоят 30 минути. След което много добре се подсушават.
- Продуктите за плънката се разбъркват добре с лъжица.
- Охладеното тесто се разточва, върху хартия за печене, в кръг с диаметър около 35 см. По средата се изсипва плънката и се разстила равномерно, като се оставя по края борд от около 5-6 см.
- Върху плънката се нареждат витрилообразно тиквичките. Останалото по края тесто се прегъва върху тиквичките и се намазва с разбития жълтък.
- Прехвърля се с хартията в тава и се пече в предварително загрята на 190 градуса С фурна за 45-50 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар