07 юли 2013

Кошнички от бутер тесто, крем с рикота и заквасена сметана и печени кайсии

400 г бутер тесто
1 яйце
кристална захар

100 г шоколад

За крема:
250 г рикота
200 г заквасена сметана
1 ч.ч.пудра захар
1 пак.желатин

8 едри кайсии
4 бр.бисквити „Еверест ореховка“
2 суп.л.мед
3 суп.л.смлени орехи


  1. Кайсиите се разполовяват и се нареждат една до друга в тавичка. Бисквитите се натрошават на ситно и се разбъркват с орехите и меда. С получените трохи се пълнят кайсиите и се пекат на 180 градуса за 20-25 минути.
  2. Бутер тестото се разточва на тънко и се разрязва на 15 квадрата. Получените квадрати тесто се намазват от едната страна с леко разбитото яйце и се поръсват със захарта.
  3. Метална тава за мъфини се обръща с дъното нагоре и всяко дъно се облепя с тестото, като страната със захарта е отгоре. Пекат се 20-25 минути на 200 градуса С. Още топли се вадят от формите и се оставят добре да се охладят.
  4. Шоколадът се разтапя и се разбърква с 1 суп.л.олио. Всяка кошничка се намазва от вътрешната страна с разтопеният шоколад.
  5. Приготвя се кремът като рикотата, заквасената сметана и пудрата захар се разбъркват с миксер. Желатинът се разтваря в 4-5 суп.л.вода и се оставя да набъбне за 5 минути, след което се разтваря на водна баня или в микровълнова фурна. Добавя се към крема и се разбърква. Оставя се за 10-тина минути да отлежи след което се пълнят кошничките. Оставят се за няколко часа да се желира крема, след което върху всяка кошничка се слага по една половинка от кайсиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар