31 юли 2013

Пай със сини сливи

За блата:
250 г брашно
150 г пудра захар
½ ч.л.бакпулвер
щипка сол
150 г масло
1 жълтък
2 суп.л.студена вода

За пълнежа:
600 гр заквасена сметана
3 яйца
100 г кристална захар
1 ванилия

10 сини сливи
кафява захар

  1. В купа се смесват захарта, брашното, бакпулвера и солта. Добавя се студеното масло, нарязано на парченца. Размесва се с пръсти докато стане на трохи. Добавя се жълтъка и водата, и се оформя тесто. Слага се в найлонова торбичка и се оставя в хладилника за 30 минути.
  2. Плънката се приготвя като се разбъркат всички продукти докато се получи хомогенна смес.
  3. Охладеното тесто се изсипва в тава за пай(с диаметър 26 см) и се разстила с пръсти по стените и дъното. Надупчва се с вилица и се излива плънката. Отгоре се нареждат сините сливи нарязани на четвъртинки.
  4. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса С. Пече се 30 минути, вади се, поръсва се с кафява захар и се пече още 15-20 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар