09 март 2021

Руло от елда с пълнеж от тиква



150 г елда
80 г фини овесени ядки
60 г смлени бадеми
25 г кокосово масло
80-100 г кокосова захар

За пълнежа:
350 г сварена тиква
150 г фурми без костилки
80 г орехи
1 ч.л. канела
кардамон
карамфил

За тиквения крем отгоре:
60 г сварена тиква
1 ч.л. мед (или друг подсладител)
1 ч.л. лешников тахан

1. Елдата се накисва предварително за няколко часа във вода, след което се измива добре и се добавя към 500 мл вряща вода. Вари се 15-тина минути, докато поеме цялата вода. Оставя се да се охлади.

2. Към сварената елда се добавят овесените ядки, бадемите, маслото и захарта. Разбърква се добре всичко.

3. Приготвя се крема като сварената тиква се разбърква (или блендира) с накълцаните фурми, орехи и подправки.

4. Сместа от елда се разстила с ръце върху хартия за печене. Отгоре се намазва с пълнежа. Завива се на руло и заедно с хартията се слага в правоъгълна форма за кекс (около 25х10 см).

5. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути.

6. Изстиналото руло се украсява с тиквеният крем, който се получава като се блендират или разбъркат съставките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар