13 февруари 2021

Пълнени картофени кюфтета със сос и броколи


За кюфтетата:
500 г (5-6 бр.) картофи
4 суп.л. брашно от тапиока
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сушена мащерка

За соса:
1 (около 100 г) картоф
1 морков
2 сушени домата (накиснати във вода поне за 10 минути)
1 скилидка чесън
1 суп.л. лимонов сок
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
черен пипер
100 мл вода

За пълнежа:
70-80 г броколи
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол

1. Всички картофи (за кюфтетата и за соса) и моркова се варят на пара за 20-25 минути. Броколите се варят на пара за 5 минути.

2. Свареният морков, един от картофите и останалите продукти за соса се блендират за 1-2 минути.

3. Сварените броколи се накълцват на ситно и се разбъркват с лимоновия сок и солта.

4. Останалите картофи се намачкват още горещи с вилица и заедно с брашното и подправките се замесват на тесто. Разделя се на 4 топки. Всяка топка се разстила върху едната длан, намазва се с 1-2 ч.л. от соса, слага се от броколите и се завива внимателно. Оформя се като плоско кюфте. 

5. Готовите кюфтета се запичат в горещ тиган по 4-5 минути от всяка страна или се пекат във фурната за 20-25 минути на 180 градуса С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар