25 ноември 2019

Плодова торта - сурова и постна



За основата:
150 г орехи
200 г фурми без костилки
50 мл вода
3 суп.л. кокосово брашно
1 суп.л.натрошени какаови зърна
2 суп.л.разтопено кокосово масло

За крема:
250 г сурово кашу
150 г замразени черни боровинки
150 г замразени малини
150 г манго(ананас)
150 г мед
1.5 ч.л.агар-агар (или 6 суп.л.разтопено кокосово масло)

1. Орехите и кашуто се слагат в купички, заливат се с вода и се оставят за няколко часа. Фурмите, ако се по-твърди, също може да се залеят с вода и да престоят за час.

2. Замразените плодове се оставят да се размразят.

3. В блендер се слагат фурмите, орехите и водата. Като се получи лепкаво тесто се изсипва в купа, добавят се останалите продукти за основата и всичко се разбърква добре с лъжица.

4. В плоска чиния за торта се слага ринг за торта, вътре се изсипва сместа за основата и се разпределя добре с лъжицата.

5. Омекналото кашу се измива добре и се разделя на 3 равни части.

6. В блендер се разбиват 1/3 от кашуто заедно с боровинките и меда докато се получи хомогенен крем.

7. Ако се използва агар-агар - 0.5 ч.л.от него се смесва със 100 мл вода и се слага на котлона на слаб огън. Бърка се постоянно около 5-6 минути (докато се сгъсти леко течността) и се изсипва при крема с боровинките. Ако не се използва агар-агар към крема се добавят 2 суп.л.разтопено кокосово масло. Разбърква се добре и се изсипва върху основата.

8. Тортата се прибира в хладилника докато се приготви следващият крем. Той се приготвя по същият начин като вместо боровинки се използват малини. Когато е готов се излива върху боровинковият крем,  и отново тортата се прибира в хладилника. Приготвя се и последният крем с манго (или ананас). Той се намазва най-отгоре и тортата се оставя добре да се охлади и стегне преди да се махне ринга.

9. Отгоре се украсява с кокосов чипс, годжи бери, какаови зърна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар