03 ноември 2019

Пастички от тиква и овесени ядки


За 8 бр. пастички:
За основата:
130 г фурми без костилки
30 г орехи натрошени
30 г сушени черници (може да се заменят с още орехи)
45 г фини овесени ядки
1 суп.л.кокосово брашно

За тиквения крем:
300 г печена тиква
100 г смлени фини овесени ядки
80 г мед (или петмез от фурми, черници, рожков)
80 г слънчогледов тахан
2 суп.л. разтопено кокосово масло
канела
карамфил
индийско орехче

За шоколадовата заливка:
80 г печена тиква
30 г какао
60 г мед (или петмез от фурми, черници, рожков)
40 г слънчогледов тахан

1. Фурмите се накисват за около час във вода, след което се измиват и заедно с 80 мл вода и черниците се блендират. Полученото пюре се смесва с останалите продукти и всичко се разбърква добре с лъжица.
2. Правоъгълна кексова форма (28х9 см) се покрива от вътрешна страна с домакинско (или алуминиево) фолио. Вътре се изсипва сместа за основата и се заравнява по дъното с лъжица.
3. За тиквения крем всички продукти се блендират докато се получи хомогенна смес. Разпределя се върху основата.
4. За шоколадовата заливка всички съставки се блендират и се покрива тиквения крем с нея.
5. Оставя се за няколко часа в хладилника.
6. Добре охладеният десерт се изважда от формата с помощта на фолиото и внимателно се разрязва на 8 еднакви пастички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар