03 ноември 2019

Печена пълнена тиква със сушени плодове и ядки


1 кръгла тиква около 1-1,200 кг.
около 250 г сушени плодове (стафиди, сини сливи, смокини, кайсии, фурми)
1 дюля (почистена, обелена и нарязана на парченца)
около 100 г ядки (орехи, лешници, бадеми)
по желание 4-5 суп.л.ром

1. Капака на тиквата се изрязва внимателно и вътрешността се почиства добре от семките.
2. Сушените плодове се нарязват на парченца (объркват се с рома, ако се използва и се оставят поне за час да престоят) и се разбъркват с натрошените ядки и дюлята.
3. Получената смес се изсипва в тиквата и се слага капака.
4. Пече се на 160 градуса С за около 2,5 часа (с клечка за зъби може да се проверява дали е омекнала тиквата).


Няма коментари:

Публикуване на коментар