15 ноември 2019

Пълнена тиква със зеленчуци



1 малка кръгла тиква (около 1 кг)
Зеленчуци каквито обичате и имате налични, аз използвах:
1 глава лук
1-2 червени пиперки
1 морков
1 тиквичка
около шепа замразен грах
1/4 бурканче царевица
4-5 суп.л.сварен нахут
около 100 г предварително сварена киноа
3-4 суп.л.мазнина
1 ч.л.сол

1. Тиквата се измива, внимателно се отрязва капачето и се почиства вътрешността й от семките.
2. Слага се да се пече (с капака) на 180 градуса С, в тава, покрита с хартия за печене.
3. В това време се приготвят зеленчуците като първо се задушават лука, нарязаните на парченца пиперки, моркова, тиквичката и граха, с мазнината, солта и малко водичка. Като изври водата се добавят и царевицата, нахута и киноата. Добавя се още малко вода и се задушава докато изври цялата течност.
4. След като тиквата се е пекла около час и половина, се изважда от фурната (обикновено вътре има събрала се течност, така че се пробива тиквата близо до дъното с една клечка за зъби за да изтече всичката течност). Внимателно се маха капака и тиквата се пълни със задушените зеленчуци. Поставя се отново капака и тиквата се слага да се пече още около 40 минути.
5. Готовата тиква се оставя да изстине добре преди да се нареже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар