30 юни 2013

Черешово клафути

 250 г изчистени череши

4 яйца
100 г захар
150 г брашно
1 ванилия
400 мл.прясно мляко

  1. Всички продукти, без черешите, се разбъркват с вилица или тел.
  2. Тестото се изсипва в тава за пай(26-28 см диаметър). Отгоре се нареждат разполовените череши.
  3. Пече се в предварително загрята на 170 градуса С фурна за 1 час. Още топъл сладкиша се поръсва с пудра захар.
  4. Сервира се с топка сладолед. 

16 юни 2013

Паниран сладолед

500 г сладолед

1 блат

За панировката:
1 яйце
1 ч.ч.(от 200 мл) студена вода
1 ч.ч.брашно
1 ванилия


  1. От сладоледа, с помощта на лъжица, се оформят 10-тина топки и се оставят във фризера за няколко часа.
  2. Добре замразените топки сладолед се овалват в накъсания на парченца блат като се притискат с ръце, така че добре да прилепне блата по сладоледа. Отново се оставя във фризера поне за 1 час.
  3. Яйцето се разбърква с ванилията и брашното, като се добавя по малко и от студената вода.
  4. Топките сладолед се овалват в панировката и се пържат по около минута в добре сгорещено олио.

Кекс с тиквички

2 малки тиквички (или 1 по-голяма)

3 яйца
4 суп.л.кисело мляко
5 суп.л.олио
150 г натрошено сирене
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сол
1 ч.л.червен пипер
половин връзка магданоз
2,5 ч.ч.(от 200 мл) брашно

  1. Тиквичките се белят и настъргват на ситно ренде.
  2. В купа се смесват последователно всички продукти като се разбърква с лъжица. Накрая се добавят добре изцедените тиквички, разбърква се и се изсипва в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене.
  3. Пече се на 180 градуса С за около 90 минути.


Шекерпаре (турски сиропирани сладки)

За около 40 бр.:
За сиропа:
3 ч.ч.вода
3 ч.ч.захар
сокът на половин лимон

За тестото:
150 г масло
1 ч.ч.пудра захар
2 яйца
3 ч.ч.брашно
4 суп.л.грис
1 бакпулвер
1 ванилия

10-тина ореха

  1. Първо се сварява сиропа, като захарта, водата и лимоновият сок се слагат в тенджера на котлона да врят 15-тина минути. Оставя се да изстине.
  2. Мекото масло и захарта се разбъркват с лъжица за няколко минути. Добавят се яйцата едно след друго. Разбъркват се сухите съставки и се добавят на 3-4 пъти към маслото. Замесва се тесто (ако е необходимо се добавя още малко брашно).
  3. Оформят се топчета с големината на орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Върху всяко се слага по едно парченце от ореховите ядки и се притиска леко.
  4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 20 минути.
  5. Още горещи се потапят за 2-3 минути в студения сироп.


15 юни 2013

Кекс с череши

200 г изчистени череши
4 бисквити „Еверест ореховка“

За тестото:
150 г масло
1 ч.ч.(от 240 мл) захар
2 яйца
2 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
¼ ч.л.сол
1 ч.ч.заквасена сметана

За трохите:
4 суп.л.брашно
4 суп.л.кафява захар
щипка сол
4 бисквити „Еверест ореховка“
50 г масло


  1. Черешите се изчистват от костилките и се разбъркват с натрошените на ситно биксвити.
  2. Омекналото масло се разбърква със захарта за 2-3 минути с миксер. Добавят се яйцата едно след друго.
  3. В купа се смесват брашното, бакпулвера, ванилията и солта.
  4. Към маслената смес се добавя от брашното и заквасената сметана на няколко пъти като се бърка с лъжица.
  5. Половината от тестото се изсипва във форма за кекс. Отгоре се разпределят черешите и се покриват с останалото тесто.
  6. Приготвят се трохите като бисквитите се натрошават на ситно, смесват се с брашното, захарта и солта, и се заливат с разтопеното масло. Разбърква се и се поръсва върху кекса.
  7. Пече се 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.

Точени банички, печени на грил-тиган

3 ч.ч.брашно (350 г)
1 яйце
1 ч.ч.кисело мляко
½ ч.ч.вода
¼ ч.л.сода бикарбонат
½ ч.л.сол
½ ч.л.захар
1 суп.л.олио

100-120 г натрошено сирене
70-80 г разтопено масло

1. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и вътре се изсипват останалите продукти. Замесва се меко тесто, като се добавя още около 1 ч.ч.брашно. Оставя се 20-тина минути да престои тестото.

2. Тестото се разделя на 6 топки. Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на тънка кора. Намазва се с 1 суп.л.масло и се поръсва със сирене. Завива се на руло, а след това на охлюв и се разточва отново на тънко.

3. Пекат се на загрят грил-тиган, намазан леко с олио, по 2-3 минути от всяка страна.

4. Още горещи се намазват с масло.

05 юни 2013

Крем пита

половин пакет кори за баница (7-8 листа)
50 г масло

500 мл.прясно мляко
3 жълтъка
12 суп.л.захар
3 суп.л.брашно
1 ванилия
50 г масло

3 белтъка
3 суп.л.пудра захар

1 бурканче сладко от череши

  1. Корите се накъсват и заедно с маслото, нарязано на парченца, се запичат в тавичка с диаметър 25-26 см. на 180 градуса С за около 20 минути .
  2. Жълтъците се разбъркват със захарта и брашното като се добавя малко от прясното мляко. Останалото прясно мляко се слага да заври, след което постепенно се добавя сместа от жълтъците и се бърка докато се сгъсти крема. Добавят се ванилията и маслото и се бърка докато се разтопи маслото. Оставя се леко да се охлади и се разпределя върху корите. Върху крема се нареждат черешите от сладкото.
  3. Белтъците и пудрата захар се разбиват на сняг и се разпределят върху крем-питата.
  4. Запича се във фурната на горен реотан за около 5-10 минути.


Сладкиш с лешници и шоколад

150 г масло
400 г кафява захар
2 яйца
1 ванилия
220 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
¼ ч.л.сода бикарбонат
200 г черен шоколад
70-80 г лешници

  1. Маслото и кафявата захар се разтапят на водна баня или в микровълновата фурна. Разбърква се и се оставя леко да се охлади. Добавят се яйцата и ванилията и се разбърква с лъжица.
  2. Брашното се смесва с бакпулвера и содата и се добавя на 3-4 пъти към яйчната смес, като отново се разбърква с лъжица.
  3. Готовото тесто се изсипва в правоъгълна тава 30х20 см, покрита с хартия за печене.
  4. Отгоре се наръсва с накълцаните ядки и шоколад.
  5. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 35 минути.


Печени ябълки

5 ябълки

За пълнежа:
50 г разтопено масло
80 г кафява захар
3 суп.л.мед
5-6 бисквити „Еверест“
1 шепа натрошени ядки (лешници, орехи)

За трохите:
30 г масло
2-3 бисквити „Еверест“
½ ч.л.канела

сладолед

  1. Ябълките се разполовяват и се издълбават за да се махнат семките. Приготвя се пълнежа и се разпределя върху ябълките. Най-отгоре се поръсва с трохите, които се приготвят като бисквитите, канелата и маслото се стриват с пръсти.
  2. Пекат се на 180 градуса С за около 30 минути.
  3. Сервират се със сладолед.


Кекс с банани

225 г брашно
1 бакпулвер
3 суп.л.какао
115 г кафява захар

2 яйца
¼ ч.ч.олио
½ ч.ч.кисело мляко
2 банана

За глазурата:
1 кутия подсладено кондензирано мляко

1. В купа се смесват брашното, бакпувера, какаото и кафявата захар.

2. В друга купа се смесват яйцата, олиото, киселото мляко и намачканите банани. Всичко се разбърква с вилица и се изсипва в купата при сухата смес. Разбърква се и се изсипва в тава с диаметър 20-22 см.

3. Пече се в предварително загрята на 160 градуса С фурна за 50-60 минути.

4. За глазурата кондензираното мляко се изсипва в тенджера и се вари на слаб огън около 15 минути (докато се сгъсти и потъмнее).