28 декември 2022

Суров ябълков пай


За основата:
100 г сушени плодове (аз сложих 50 г стафиди и 50 г сушени смокини)
100-110 мл портокалов сок (от 1 портокал)
120 г смлени овесени ядки 

За пълнежа:
2 ябълки
2 райски ябълки
100 г смлени орехи 
1 ч.л. коледен микс от подправки (https://ekaterinazheleva.blogspot.com/2022/12/blog-post_8.html?m=1)

1. Сушените плодове се накисват за кратко във вода (ако са по-твърди се накисват докато омекнат), след което се измиват и заедно с портокаловият сок се разбиват в блендер.

2. Получената смес се разбърква със смлените овесени ядки. 

3. Готовото тесто се разстила с пръсти във форма за пай с махащо се дъно. Оставя се за 2-3 часа докато поизсъхне и се маха страничната част на формата.

4. Двата вида ябълки се разбиват на не много ситни парченца в блендера. Готовото пюре се смесва с орехите и подправките и се излива върху основата.

5. Отгоре поръсих със смлени много сухи фурми, но може да не се поръсва с нищо, или да се поръси с кокосови стърготини или смлени ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар