17 декември 2022

Бургери от червена леща, киноа, броколи и сушени домати


За около 25 бр:
200 г червена леща
150 г киноа (трицветна ползвах, но всякаква върши работа)
250-300 г броколи ( ползвах замразено романеско)
шепа сушени чери домати
1 суп.л.сол
1 ч.л.червен пипер
1 суп.л.микс от подправки (https://ekaterinazheleva.blogspot.com/2022/08/blog-post_23.html)

1. Червената леща и киноата предварително се накисват по отделно за няколко часа във вода. След това лещата се вари за 10 минути и много добре се отцежда от водата. 

2. Киноата се добавя към 450 мл вряща вода и се вари 10 минути на умерен огън, след което тенджерата се захлюпва и се оставя така докато киноата поеме цялата вода.

3. Броколите се варят на пара за 2-3 минути.

4. Доматите ако са много сухи се накисват за кратко в топла вода. 

5. В купа се смесват изстиналите леща и киноа, нарязаните на парченца броколи и сушени домати, и подправките. Всичко се разбърква добре с лъжица.

6. В голяма тава се слага лист хартия за печене и с помощта на ринг се оформят бургерите като се слага по 1-2 суп.л. от сместа и с лъжицата се дооформят. Пекат се на 180 градуса С за 25-30 минути. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар