20 декември 2022

Полента от просо с печени чери домати, аспержи и романеско


10 чери доматчета
5 стръка замразени аспержи
4 розички замразено романеско

1 глава лук
2 скилидки чесън
80 г просо
450 мл вода
сол
черен пипер
червен пипер
пресен или сушен розмарин

1. Доматчетата се разполовяват и нареждат в тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсват се с няколко стръкчета розмарин. Слагат се в загрята на 180 градуса С фурна. 

2. След 15 минути се добавят аспержите, на които е махната 1/3 от долната част на стеблото, и романеското. Поръсват се с малко сол и черен пипер и всички зеленчуци се пекат за още 10 минути. 

3. Просото се смила на не много ситно брашно. 

4. В тиган се задушават нарязаните на ситно лук и чесън като се добавят малко сол и вода. Като омекнат се добавят водата и просото. Оставя се на слаб огън докато се поеме цялата вода от просото, като се разбърква от време на време. 

5. Като е готова полентата се изсипва в чиния и отгоре се нареждат печените зеленчуци. Поръсва се с малко червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар