25 април 2022

Зеленчукова лазаня


250 г кори за лазаня (използвах кори от жълта леща)
1 глава лук
1 морков
1 червена пиперка
1 тиквичка
1 патладжан
500 мл смлени домати
1/2 ч.л.сол

За белият сос:
100 г кашу
500 мл вода
2 суп.л.брашно от тапиока
1/4 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л.сол

1. Патладжанът се бели, нарязва на парченца и се оставя в подсолена вода за 30-тина минути.

2. Лука, моркова и пиперката се нарязват на парченца и заедно със солта и малко вода се задушават. Като омекнат се добавят нарязаната тиквичка и измитият от солената вода патладжан. Добавя се и малко вода и се оставя на слаб огън да се задушава. Като изври течността на зеленчуците се добавя доматеният сок. Бърка се 4-5 минути докато се посгъсти соса и се оттегля от котлона.

3. Кашуто (добре е предварително да се залее с вода и да се остави поне за 2 часа да престои) се измива и заедно с водата, брашното от тапиока, солта и чесъна се блендира. Полученият сос се изсипва в тенджера и се слага на котлона. Бърка се 5-6 минути докато започне да се сгъстява и се оттегля от котлона.

4. В подходяща тавичка се изсипва половината от белия сос и се нареждат 3-4 кори лазаня. Изсипва се 1/2 или 1/3 от зеленчуковия сос. И така се правят още 1-2 реда кори и зеленчуков сос. Най-отгоре се изсипва останалият бял сос.

5. Пече се около 30 минути на 180 градуса С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар