08 февруари 2022

Торта с моркови и ананас


За блатовете:
180 г смлени овесени ядки
120 г смляна зелена елда
90 г кокосови стърготини
80 г кокосова захар
50 г орехи
2 ч.л. бакпулвер
300 мл бадемово мляко или 50 г бадеми, предварително накиснати за няколко часа във вода
80 г петмез от фурми
250 г настъргани моркови

За крема:
200 г кашу
300 г почистен ананас
200 мл пълномаслено кокосово мляко (само по-гъстата част от млякото)
80 г мед

1. В купа се смесват сухите съставки. Добавят се бадемовото мляко ( или 50 грама бадеми се блендират с 300 мл вода и сместа се прецежда), петмеза и морковите и всичко се разбърква с лъжица. 

2. Половината от тестото се изсипва в кръгла откопчаваща се форма за кекс (26см), покрита с хартия за печене. 

3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-20 минути. Като се извади от фурната готовият блат внимателно се откопчава формата, слага се нов лист хартия и се изсипва останалото тесто. Изпича се и вторият блат.

4. Кашуто за крема се залива предварително с вода и се оставя поне 4 часа да престои, след което се блендира с останалите продукти (ако се получи по-рядък крем може да се сгъсти с няколко лъжици кокосово брашно).

5. Оформя се тортата като между блатовете се слага половината крем, а с останалият се измазва тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар