09 април 2014

Трицветна шоколадова торта

За блата:
4 яйца
200 г натурален шоколад
90 г масло
1 ч.л.нес кафе
80 г захар

За тъмният крем:
5 суп.л.гореща вода
2 суп.л.какао
200 г млечен шоколад
380 мл подсладена сметана

За светлият крем:
1 ч.л.желатин
1 суп.л.студена вода
170 г бял шоколад
380 мл подсладена сметана

50 г настърган черен шоколад за отгоре
  1. Натуралният шоколад, маслото и нес кафето се слагат в купа и се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна. Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се оставя леко да се охлади. Добавят се 4-те жълтъка и се разбърква с лъжица. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг и след това се добавят на 3 пъти към шоколадовата смес. Разбърква се леко с дървена лъжица докато се разбърка добре. Изсипва се в откопчаваща се форма за торта (24 см), на която дъното е покрито с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С за 18-20 минути. Оставя се добре да се охлади.
  2. Какаото се разбърква с горещата вода докато се разтвори напълно. Млечният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна и се смесва с какаото. Подсладената сметана се разбива с миксер за 1-2 минути(не се разбива много за да не се сгъсти прекалено много), добавя се шоколадът и се разбива докато се смесят добре.
  3. Охладеният блат се слага в тортена чиния и се стяга с откопчаващата се форма. Отгоре се изсипва кафявият крем и се заравнява.
  4. Желатинът се разтваря във водата. ½ ч.ч.сметана се затопля на водна баня и се смесва с набъбналият желатин. Разбърква се докато се разтопи желатинът. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълновата фурна и се смесва със сметаната с желатина. Останалата сметана се разбива с миксер и се смесва с белият шоколад. Полученият крем се изсипва върху кафявият крем и се заравнява добре. Прибира се в хладилник поне за 2 часа, след което се поръсва с настърган шоколад и се маха откопчаващата се форма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар