27 март 2014

Киш с броколи

За тестото:
250 г брашно
135 г масло
1 яйце
1 ч.л.сол

За пълнежа:
400 г броколи(замразено)
1 морков
1 глава лук
3-4 суп.л.олио
1 суп.л.сол
125 г моцарела

За заливката:
3 яйца
250 г заквасена сметана
150 мл прясно мляко
½ ч.л.сол

1. В купа се изсипват брашното и солта, отгоре се накълцва на парченца студеното масло и с ръце се бърка докато стане брашното на трохи. Добавя се яйцето и се меси докато се получи тесто. Поставя се в торбичка и се прибира в хладилника за 20-тина минути.

2. Морковът се нарязва на колелца, а лукът на парченца, посоляват се и се задушават в олиото. Като омекнат морковите се добавят  броколите и се задушава отново докато остане само на мазнина. Оттегля се от котлона и се оставя за малко да се охлади.

3. Тестото се разточва и внимателно се прехвърля в кръгла тавичка (около 22 см) като се покрива дъното и 3-4 см по края. Изсипва се пълнежа и се покрива с парченца моцарела.

4. Яйцата се разбъркват със сметаната, добавя се млякото и солта и се полива киша.

5. Пече се на 190 градуса С за около 50-55 минути.

2 коментара: