22 март 2014

Ябълкови кифлички


За тестото:
450 г брашно
1 пак.суха мая
½ ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч.(200 мл) топла вода
4 суп.л.олио
2 суп.л.захар
½ ч.л.сол

За пълнежа:
2 ябълки
120 г кафява захар
50 г масло
80 г стафиди
80 г натрошени орехи

пудра захар


  1. Маята се разбърква с малко брашно, добавя се от топлата вода докато се получи кашичка и се оставя за 10 минути да шупне.
  2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и вътре се изсипват шупналата мая, киселото мляко, останалата вода, олиото, солта и захарта. Замесва се меко тесто, поръсва се с малко брашно и се оставя за около час – час и половина да втаса.
  3. Ябълките се белят и нарязват на парченца. Слагат се в тенджера, добавят се захарта и маслото и се задушава на слаб огън докато поизври течността. Добавят се стафидите и се задушава докато изври цялата течност. Оттегля се от котлона, добавят се орехите и се оставя да изстине.
  4. Втасалото тесто се разделя на 24 топчета. Всяко се разстила с пръсти, поставя се по средата 1 суп.л. от плънката и се завива на кифличка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се за около 45 минути да втасат отново.
  5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за около 20 минути.
  6. Още горещи се намазват с прясно мляко и се поръсват с пудра захар.

1 коментар:

  1. Здравейте! Днес направих тези кифлички. Станаха невероятно вкусни. Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване