16 септември 2018
Мекици
450-500 г брашно
100 мл прясно мляко
1 пак. суха мая
200 г кисело мляко
3/4 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
2 суп.л.олио
олио за пържене
1. Маята се разбърква с 1 суп.л.брашно, добавя се топлото прясно мляко и се оставя за 10-тина минути да шупне.
2. Киселото мляко се разбърква със содата.
3. 450 г брашно се изсипва в купа, прави се кладенче и вътре се добавят шупналата мая, киселото мляко, захарта, солта и олиото. Замесва се меко тесто (ако е необходимо се добавя още малко брашно).
4. Полученото тесто се оставя на топло да втаса за около час.
5.С мазни ръце втасалото тесто се разделя на около 30 топчета. Оформят се мекиците и се пържат на умерен огън.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар