24 август 2017

Мързелива постна лозова сарма


около 30 бр. лозови листи
1 ч.ч. ориз (250 г)
1 глава лук
1 червена пиперка
1 морков
1 суп.л. сол
4-5 суп.л. олио
3 ч.ч. вода
1/2 връзка магданоз
1 шепа стафиди
черен пипер
сокът на половин лимон

1. Лукът, пиперката и моркова се режат на парченца и се задушават със солта и олиото на умерен огън. Като изври течността им се добавя измитият ориз, разбърква се за кратко и се добавя водата. Оставя се да ври на слаб огън докато ориза поеме почти цялата вода. Оттегля се от котлона, добавят се накълцаният магданоз, стафидите, черния пипер и лимоновия сок. Разбърква се всичко.
2. Кръгла форма с дупка за кекс се облепя с около 20 бр. лозови листи. Изсипва се вътре оризът, покрива се отгоре добре с останалите листи, така че да не се вижда плънката.
3. Пече се на 180 градуса С фурна за около 30 минути.
4. Като изстине малко се обръща в чиния.
Заб. Използвам замразени лозови листи, които като извадя от фризера, измивам добре с топла вода и ги слагам с малко вода да кипнат на котлона. След около 5 минути ги вадя от водата и ги оставям да изстинат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар