05 май 2019

Плоски питки, печени на тиган


За 8 питки:
360 г брашно (бяло, пълнозърнесто, лимецово или смес)
1 ч.л.сол
2 суп.л.олио
200-250 мл вода

олио, зехтин или масло за намазване

1. Брашното се изсипва в купа. Прави се кладенче и вътре се добавят солта, олиото и 220 мл вода. Замесва се меко тесто (ако е необходимо се добавя още малко вода). Полученото тесто се прибира в найлонова торбичка и се оставя за 20-тина минути да отлежи.
2. Престоялото тесто се разделя на 8 топчета. Всяко се разточва (върху набрашнен плот) на тънък лист (кръг с диаметър около 20-22 см).
3. Намазан с мазнина тиган се нагорещява и се поставят питките последователно една след друга. Пекат се по 2-3 минути от всяка страна, като още горещи се намазват с мазнина и се завиват в кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар