30 ноември 2014

Торта от фурми и ядки

За блатовете:
200 г фурми
180 г сурово кашу
150 г орехи
3 суп.л.какао
100 г мед
2 суп.л.кокосово масло
100 мл вода

За кокосовият крем:
180 г сурово кашу
60 мл вода
2 суп.л.кокосово масло
2 суп.л.мед
50 г кокосови стърготини

смлени орехи за поръсване

1. Орехите и кашуто се натрошават с чопър или се смилат с мелничка.
2. Фурмите се накисват за 10-тина минути в студена вода. След това им се махат костилките и се пасират с водата. Изсипват се при ядките.
3. Добавят се какаото, меда и кокосовото масло и всичко се разбърква добре с лъжица.
4. В чиния се слага ринг за торта с диаметър около 20 см изсипва се половината смес и се притиска добре на дъното. Прибира се в хладилника за час.
5. Кашуто се пасира с водата, добавят се меда и маслото и се пасира отново докато се получи гладка смес. Изсипва се при кокосовите стърготини и се разбърква с лъжица.
6. Кокосовият крем се изсипва върху охладеният блат и се прибира отново за около час в хладилника.
7. След това внимателно се разпределя останалата смес с фурмите и се поръсва със смлените орехи.

Кокосова торта "Рафаело"

Една страхотна на вкус торта с бадеми и кокосови стърготини. Рецептата е от сайта на Angellove's cooking Единствената промяна е, че я залях с натурален шоколад и я украсих с едни останали бонбони от фурми и ядки.


За блата:
2 белтъка
120 г пудра захар
200 г смлени бадеми

За крема:
200 г бял шоколад
80 г масло
1 кутия(397 г) подсладено кондензирано мляко
100 г кокосови стърготини
200 мл подсладена сметана

За шоколадовата глазура:
100 г натурален шоколад
60 мл подсладена сметана


1. Белтъците се разбиват с миксер докато станат на сняг. Постепенно се добавя пудрата захар, като се продължава разбиването с миксера. Добавят се бадемите като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Тестото се изсипва в откопчаваща се форма за торта с диаметър 24(26) см.
2. Блата се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути. Оставя се да изстине.
3. В купа се изсипват белият шоколад и маслото и се загряват в микровълнова фурна докато се разтопят. Добавят се кондензираното мляко и кокосовите стърготини, разбърква се и се оставя да се охлади сместа.
4. Сметаната се разбива с миксер докато леко се втвърди, добавя се охладената кокосова смес и се разбърква отново.
5. Изстиналият блат се поставя в чиния и се стяга с ринг за торта. Отгоре му се разпределя крема и се прибира в хладилника за 2-3 часа.
6. Натуралният шоколад и сметаната се загряват в микровълновата докато се разтопи шоколада. Разбърква се с лъжица, оставя се леко да се охлади и се изсипва върху тортата.

24 ноември 2014

Соленки с плънка

За 32 бр.

За тестото:
100 г масло
1 яйце
100 г сирене
200 г брашно

За плънката:
50 г масло
125 г сирене
2 белтъка

За намазване:
2 жълтъка

1. Приготвя се тестото като маслото се разбива с миксера за 2-3 минути, добавя се яйцето и се бие още 1-2 минути. Добавя се натрошеното сирене и се разбърква с лъжица. Накрая се добавя постепенно брашното и се замесва меко тесто.
2. За плънката се смесват мекото масло, натрошеното сирене и белтъците, и се разбърква с вилица.
3. Тестото се разточва на квадратен лист с размери около 30х30 см. Намазва се равномерно с плънката и се нарязва на 16 квадрата. Те се навиват внимателно на рулца и всяко се реже внимателно на 2 по-малко рулца.
4. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.
5. Намазват се с жълтък и се пекат 20-25 минути на 180 градуса С.

Бонбони с фурми и ядки

За 40-45 бр.

350 г фурми
200 г сурови орехи
100 г сурово кашу
2 суп.л.какао

3-4 суп.л.какао за овалване

1. Фурмите се накисват за няколко минути в студена вода, след което им се маха тънката ципа и костилката. Пасират се със 100 мл вода.
2. Ядките се натрошават и се смесват с пасираните фурми и какаото.
3. Правят се топчета и се овалват в какаото.
4. Оставят се за няколко часа в хладилник.

18 ноември 2014

Чийзкейк с тиква без печене

200 г какаови бисквити
100 г масло
200 г извара
400 г заквасена сметана
1 пак.(10 г) желатин
80 г мед
50 г кафява захар
300 г тиква

1. Бисквитите се натрошават или смилат на ситно, разбъркват се с разтопеното масло и се изсипват на дъното на откопчаваща се форма за торта. Притискат се добре по дъното на формата.
2. Тиквата се сварява за 20-25 минути, отцежда се добре от водата и се намачква с вилица или се пасира.
3. Сметаната се разбърква с изварата. Добавят се меда и захарта и се бърка докато се разтворят.
4. Желатинът се разбърква в 3-4 суп.л.вода и се оставя да набъбне, след това се затопля на водна баня или в микровълнова фурна докато се разтвори желатинът. Добавя се към сметаната и изварата, разбърква се добре и се изсипва върху бисквитеният блат.
5. Тиквата се разпределя най-отгоре и с вилица се разбърква леко, така че да се смеси с крема отдолу.

Макарони с броколи и сос бешамел

250 г макарони
500 г броколи
300 мл прясно мляко
30 г масло
30 г (1-2 суп.л.) брашно
150 г кашкавал

1. Макароните се слагат да се варят във вряща подсолена вода. 4-5 минути преди да са готови се добавят броколите, нарязани на розички.

2. Маслото се разтопява, добавя се брашното и се бърка докато покафенее. Постепенно се налива прясното мляко и се бърка енергично за да не стане на бучки. Оставя се да поври на слаб огън за 5-6 минути, след което се добавя настърганият кашкавал.

3. Добре отцедените макарони и броколи се изсипват в соса, разбъркват се добре и се сервират.