16 ноември 2013

Питка със сирене и кашкавал

900-950 г брашно
500 мл.прясно мляко
3 яйца
2 пак.суха мая
3 суп.л.олио
1 суп.л.захар
1 суп.л.сол

200 г масло
200 г сирене
100 г кашкавал

  1. Маята се разбърква с 2 суп.л.брашно, добавя се малко от затопленото мляко за да се получи кашичка и се оставя за 15-тина минути да шупне.
  2. В дълбока купа се изсипва 900 г брашно. Прави се кладенче и вътре се изливат останалото мляко, яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на питката), олиото, шупналата мая, захарта и солта. Замесва се меко тесто, като може да се използва още 50-тина грама брашно. Купата се завива с кърпа и тестото се оставя да втаса на топло за около час и половина.
  3. Сиренето се натрошава, а кашкавала се настъргва на ситно и се разбъркват заедно.
  4. Втасалото тесто се разделя на 30-тина топки. Всяка топка се разстила на правоъгълник около 15х10 см, намазва се с 1 ч.л. от мекото масло, поръсва се със смесеното сирене и кашкавал и се навива на руло. Рулото леко се разтегля и се завива на възел. Така получените възли се нареждат в намазана с масло тава (32 см).
 5. Тавата се покрива с кърпа и питката се оставя за час да втаса отново.

6. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, разбъркан с 1-2 суп.л.прясно мляко. Поръсва се с сухи подправки (магданоз, чубрица) и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30-35 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар