12 май 2013

Ябълков пай с бутер тесто

400 г бутер тесто

1 кг.ябълки
80 г масло
80 г кафява захар
3 суп.л.мед
50 г фурми
50 г орехи
100 г бисквити „Еверест ореховка“
½ ч.л.канела

1 яйце за намазване

  1. Ябълките се нарязват на по-едри парченца и заедно с маслото, захарта и меда се слагат в тенджера на котлона. Варят се докато поизври течността им. Оставят се малко да се охладят и се добавят нарязаните на парченца фурми, натрошените орехи и бисквити, и канелата. Всичко се разбърква добре.
  2. Размразеното тесто се разточва леко докато се получи правоъгълен лист с размери около 45 на 35 см. От него се изрязва един квадрат и от останалото тесто се изрязват 10 ленти.
  3. Квадратното тесто се разпределя на дъното и малко от стените на откопчаваща се квадратна тава (26-28 см). Отгоре се изсипва плънката, заглажда се и се прави решетка от лентите от тестото. Намазва се с разбито яйце.
  4. Пече се на 200 градуса С за 25-30 минути. Като се охлади може да се поръси с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар