12 май 2013

Стърган чийзкейк

За тестото:
230 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 суп.л.какао
2 суп.л.пудра захар
щипка сол
115 г масло
2-3 суп.л.прясно мляко

За пълнежа:
500 г маскарпоне
2 яйца
120 г пудра захар
100 г шоколад
1 суп.л.нишесте
1 ванилия

  1. Приготвя се тестото като в купа се изсипват сухите съставки, добавя се маслото нарязано на парченца и прясното мляко, и с ръце се замесва тесто. Прибира се тестото в торбичка и после във фризера поне за час.
  2. Пълнежа се приготвя като маскарпонето се смесва с жълтъците, захарта, нишестето и ванилията, и се разбърква с миксер за 1-2 минути. Отделно се разбиват белтъците и след това внимателно се добавят към маскарпонето. Накрая се добавя нарязаният на парченца шоколад. Всичко се разбърква добре.
  3. Замразеното тесто се разрязва на 2 половини. Едната половина се настъргва на дъното на тава(26 см. диаметър), отгоре се разпределя пълнежа и се покрива с останалото настъргано тесто.
  4. Пече се на 175 градуса С 50 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар