12 май 2013

Козунаци с течен шоколад и орехи


За 3 бр.козунаци:
1 кг.брашно
6 яйца
250 г захар
2 пак.суха мая
250 мл.прясно мляко
½ ч.л.сол
200 г масло
3 ванилии

400 г течен шоколад
100 г орехи

2 жълтъка + прясно мляко за намазване
кристална захар

  1. Маята се разбърква с малко брашно, налива се топло прясно мляко и се разбърква на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за 15-20 минути да шупне.
  2. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 4-5 минути. Налива се при тях млякото и ванилиите и се разбърква.
  3. В купа се пресява брашното, прави се кладенче и вътре се изсипват шупналата мая, яйчната смес и солта. Замесва се тесто като се налива по малко от разтопеното масло и се меси, докато се поеме цялата мазнина(около 30 минути). Покрива се купата с кърпа и се оставя на топло да втаса тестото (около час и половина).
  4. Втасалото тесто се разделя на 9 топки. Всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с течният шоколад и се поръсва с натрошени орехи. Завива се на руло. Три по три рулата се сплитат на плитка и се поставят в продълговата форма за кекс. Покриват се с кърпа и се оставят за час да втасат отново.
  5. Намазват се жълтъците, смесени с малко прясно мляко и се поръсват с кристална захар.
  6. Пекат се на 180 градуса С 25-30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар