20 май 2021

Питки от просо със задушени зеленчуци

 
За питките:
125 г просо
1 морков
2-3 стръка зелен лук
30 г смлени овесени ядки
прясна мащерка
червен пипер
сол

За соса:
1 патладжан
1 червена пиперка
300 г домати
1 стрък селъри
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
пресен босилек
пресен риган
сол
 
1. Просото се изсипва в 350-400 мл вода и се вари 15-20 минути. Оттегля се от котлона и се добавя ситно настъргания морков. Като се охлади се добавят накълцаният лук и подправките. Разбърква се добре и се разделя на 8-9 топки. Всяка топка се потапя в смлените овесени ядки и се сплесква за да се получи питка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса С за 20 минути, обръщат се и се допичат за още 10 минути.
 
2. Патладжанът се нарязва на парчета, посолява се и се залива с вода. Оставя се да престои 30-тина минути, след което се измива добре и заедно с останалите нарязани зеленчуци и подправките се задушава докато омекнат всички зеленчуци и се изпари излишната течност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар