28 април 2021

Постна лазаня с леща

 


250 г кори за лазаня от жълта леща

За соса с леща:
500 г сварена леща
700-800 г пасирани домати
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
1/2-1 ч.л.сол
половин връзка магданоз

За белия сос:
100 г кашу, предварително накиснато във вода поне за 2 часа
500 мл вода
2 суп.л.брашно от тапиока
1/4 ч.л.сол

черен пипер

1. Лукът, чесънът и морковите се нарязват на парченца и заедно с малко сол и вода се задушават в тиган. Като омекнат се добавят доматите и лещата и се вари на умерен огън 10-15 минути (докато се сгъсти соса). Накрая се добавя накълцаният магданоз.

2. Накиснатото кашу се измива добре и заедно с останалите продукти за белия сос се блендира. Получената смес се изсипва в тенджера и се слага да се вари на слаб огън за около 5 минути, докато започне да се сгъстява.

3. В правоъгълна тава, около 18х25 см, се изсипва половината бял сос. Нареждат се 3 кори лазаня. Върху тях се изсипва 1/3 от сосът с леща. Така се редят още два реда от корите и се покриват с останалият сос от леща. Поставят се последните 3 кори и се заливат с останалият бял сос.

4. Пече се на180 градуса С за 30-35 минути.

5. Готовата лазаня се поръсва със смлян черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар