20 март 2016

Картофена запеканка със спанак


1,5 кг картофи
6-7 суп.л.олио
100 мл прясно мляко
2 яйца
1 суп.л.сол
черен пипер

300 г спанак
4 сварени яйца
200 г заквасена сметана
200 г сирене

100 мл прясно мляко
120 г кашкавал

1. Картофите се сваряват с обелките. Още топли се белят и намачкват с вилица. Смесват се с олиото, млякото, яйцата, солта и пипера. Разбърква се всичко и половината се изсипва в тавичка намазана с олио.
2. Спанакът се бланшира за 1-2 минути във вряща вода, след което се нарязва и смесва с нарязаните на парченца варени яйца, заквасената сметана и натрошеното сирене.
3. Плънката се изсипва върху картофите и отгоре се разпределят останалите картофи.
4. Кашкавалът се настъргва и се разбърква с прясното мляко. Излива се върху картофите.
5. Запеканката се пече около 35-40 минути(докато се запече кашкавала) на 200 градуса С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар