14 септември 2022

Кекс от леща

500 г сварена леща (от около 200 г сурова)
100 г орехи
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 моркова
1 червена пиперка
1 тиквичка
1 ч.л.сол
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.чубрица
1 ч.л.сминдух
1 ч.л.джоджен

1. Лука, чесъна, морковите и пиперката се нарязват на ситно и се задушават с малко вода. Като омекнат се добавя настърганата тиквичка и се бърка още 2-3 минути, докато се изпари течността от зеленчуците. 

2. В купа се смесват сварената леща, смлените орехи (не много ситно смлени), задушените зеленчуци и подправките. Разбърква се всичко добре с лъжица и се изсипва в правоъгълна форма за кекс (около 22х10 см), покрита с хартия за печене. Притиска се добре с лъжицата по дъното на формата. 

3. Пече се 30-35 минути на 180 градуса С. 

4. Оставя се добре да изстине преди да се извади от формата и обърне в чиния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар