22 юни 2022

Безглутенов галет с тиквички и ядкова рикота

За основата:
75 г смлени бадеми
50 г брашно от нахут
25 г брашно от тапиока
30 г смлени овесени ядки
3 суп.л.разтопено кокосово масло
4-5 суп.л.вода
1/2 ч.л.сол

За ядковата рикота:
100 г бадеми
50 г сурови слънчогледови семки
2 скилидки чесън
сокът от половин лимон
1/2 ч.л.сол
100 мл вода
шепа пресен копър

1 зелена тиквичка (около 120-150 г)
4-5 чери домати

1. За рикотата бадемите и слънчогледовите семки се заливат с вода и се оставят няколко часа да престоят(най-малко два), след което се измиват добре и заедно с останалите продукти се разбиват в блендер (или кухненски робот).

2. Продуктите за основата се разбъркват в купа докато се оформи меко тесто. Полученото тесто се поставя върху лист хартия за печене, отгоре се поставя втори лист и така се разточва на тънък слой. Премахва се горният лист хартия и тестото се намазва с рикотата, като се оставят 4-5 см по края.

3. Отгоре се нарежда тънко нарязаната тиквичка. С помощта на хартията се прегъват навътре краищата. Заедно с хартията галета се прехвърля в тава.

4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути, след което се вади от фурната, нареждат се чери доматите, разрязани на половинки и се пече за още 5 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар