03 май 2014

Баница със спанак

4 стръка зелен лук
300 г пресен спанак
½ връзка магданоз
1 ч.л.сол
3 яйца
300 г сирене
400 г (15-16 листа) кори за баница
олио

За заливката:
2 яйца
150 г заквасена сметана
5 суп.л.прясно мляко

1. Накълцаният зелен лук се задушава в 2-3 суп.л.олио. Добавят се солта и накъсаният спанак. Задушава се докато изври течността. Добавя се накълцаният магданоз, разбърква се и се оставя да се охлади. Добавят се яйцата и натрошеното сирене, и се разбърква с лъжица.

2. В намазана с олио тава се слага един лист от корите, полива се с 1 суп.л.олио, покрива се с втори лист, отново се намазва с олио и се покрива с трети лист. Изсипва се ¼ от плънката и се разпределя върху корите. И така на всеки 3 листа се слага от плънката, като най-отгоре се завършва с листи.

3. Баницата се нарязва на парчета и се залива с яйцата, разбъркани със сметаната и прясното мляко.

4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 40-45 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар