22 март 2013

Картофени кюфтета с плънка от пил.месо и гъби


1 кг.картофи
2 суп.л.масло
2 яйца
2 суп.л.брашно
1 ч.л.сол

За плънката:
200-250 г пилешко месо
½ бурканче консервирани гъби
1 глава лук
1/2 ч.л.сол

брашно
1 яйце за намазване
чубрица


  1. Картофите се обелват, нарязват се на едри парчета и се сваряват в подсолена вода. Още врели се добавя маслото и се намачкват добре. Оставят се 10-тина минути да поизстинат и се добавят останалите продукти. Оставят се да отлежат докато се приготви плънката.
  2. Лукът и пилешкото месо се накълцват на ситно, добавя се солта и се задушават в малко олио. Като изври течността се добавят и нарязаните на ситно гъби и сместа се задушава още няколко минути. Оставя се 15-20 минути да изстине плънката.
  3. Оформят се кюфтетата, като се взема по 1 суп.л.от картофената смес и се разстила върху набрашнен плот. Слага се по 1 ч.л. от плънката и се завива на топче. Посплескват се леко и се слагат в тавичка, намазана с олио, или покрита с хартия за печене. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с чубрица.
  4. Пекат се на 200 градуса С за около 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар