22 март 2013

Питки със сирене


800-900 г брашно
400 г кисело мляко
½ ч.л.сода бикарбонат
200 мл.вода
3 яйца
1 ч.л.суха мая
1 суп.л.захар
1 ч.л.сол
3 суп.л.олио

300-350 г сирене
½ ч.ч.олио

  1. Сухата мая се разбърква с 1 суп.л.брашно, добавя се малко вода и се оставя за 10 минути да шупне.
  2. Киселото мляко се смесва със содата, разбърква се и се добавя хладката вода. Добавят се 2 яйца и един белтък (жълтъка се оставя за намазване на питките). Всичко се разбърква добре.
  3. В купа се изсипва 800 г брашно, солта и захарта и се разбърква. Прави се кладенче, вътре се изсипват шупналата мая, сместа с киселото мляко и 3 суп.л.олио. Замесва се тесто, като ако е необходимо се добавя още стотина грама брашно.
  4. Полученото тесто се разделя на 16 топки. Всяка топка се потапя в купа с олио и се разстила на плота. Поръсва се с натрошено сирене и се завива на руло, а рулото на охлюв.
  5. Питките се нареждат в тави, покрити с хартия за печене. Оставят се за час да втасат.
  6. Втасалите питки се намазват с жълтъка, смесен с малко прясно мляко.
  7. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С(или на 160 градуса С, ако е на вентилатор) фурна за 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар