24 март 2013

Меденки


100 г кафява захар
100 г кристална захар
200 г мед
10 г бакпулвер
20 г подправки за меденки
2 яйца
200 мл.олио
600 – 650 г брашно


  1. Бялата и кафявата захар, заедно с меда се слагат в тенджера и сместа се загрява докато се разтопи захарта. Добавят се бакпулвера и подправките, и се бърка още 2-3 минути. Оттегля се от котлона и се оставя за малко да се охлади сместа.
  2. Добавят се яйцата и олиото като се бърка с лъжица. Постепенно се добавя брашното докато се получи меко тесто. Готовото тесто се слага в найлонова торбичка и се прибира в хладилника поне за час.
  3. Охладеното тесто се разточва на лист с дебелина 3-4 мм и се изрязват меденки с различни формички. Нареждат се в тавички, покрити с хартия за печене и на разстояние една от друга.
  4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 8 минути.
  5. Могат да се украсят с шоколадова глазура. Този път пробвах с бяла ледена глазура по следната рецепта – 200 гр. пудра захар, 8-9 ч.л. топло прясно мляко, 2 ч.л. разтопено масло, портокалова есенция, малко сладкарска боя – всичко се разбърква и се намазват меденките, много добре засъхва тази глазура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар