24 март 2013

Чийзкейк с рикота и какао


250 г сирене Рикота
50 г масло
100 мл.прясно мляко

6 жълтъка
25 г царевично нишесте
40 г брашно
лимонова есенция

6 белтъка
150 г кристална захар

4 ч.л.какао


  1. В тенджерка се слагат рикотата, маслото и млякото и се загрява на водна баня докато се разтопят продуктите. Оттегля се от огъня и се оставя за 10-тина минути. Към охладената смес се добавят жълтъците, брашното, нишестето и лимоновата есенция. Разбърква се с лъжица докато се получи хомогенна смес.
  2. Белтъците се разбиват с миксер за около 3 минути. Постепенно се добавя захарта и се бърка още 2 минути докато се получи пухкава смес. Като се бърка бавно с дървена лъжица се добавя на 3-4 пъти сместа с жълтъците. От полученото тесто се отделя половината и към него се добавя пресятото какао. Разбърква се с лъжица.
  3. Тавичка с диаметър 22-23 см. се намазва с олио и се изсипват в центъра 3 суп.л. от бялата смес. Върху него се изсипват 3 суп.л.от кафявата смес, след това отново бяла и така докато свършат двете смеси.
  4. Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 140 градуса С фурна за час и 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар