24 март 2013

Карандилки (кренвиршки)


За 40 бр.:
900 – 950 г брашно
1 суп.л.кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
1 пак.суха мая
500 мл.прясно мляко
2 яйца
1 суп.л.сол
1 ч.л.захар
120 мл.олио


5 кренвирша
шарена сол


  1. Содата се разбърква с киселото мляко и се оставя за 5 минути да шупне. Маята се разбърква с малко брашно, добавя се малко топло мляко и се оставя да шупне.
  2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и вътре се слагат шупналите сода и мая, топлото мляко, яйцата (отделя се 1 жълтък за намазване), солта, захарта и олиото. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя за около час и половина да втаса.
  3. Кренвиршите се разрязват по ширина, по средата и всяката половинка се разрязва на още 4 парчета, или се получават общо 40 парчета кренвирш.
  4. Втасалото тесто се разделя на 40 топчета. Всяко топче се прави на фитил, сплесква се леко и се увива около парчето кренвирш. Нареждат се в тава.
  5. Отделеният жълтък + още един се разбъркват с малко прясно мляко и се намазват карандилките. Поръсват се с шарена сол и се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар