24 март 2013

Шоколадов купол


За блата:
150 г масло
150 г захар
150 г брашно
1 бакпулвер
1 суп.л.какао
3 яйца

За крема:
1 пак.желатин
500 мл.подсладена сметана
100 г счукани орехи

400 г течен шоколад
50 г черен шоколад


  1. Приготвя се блата като мекото масло се разбива със захарта за около 5 минути с миксер. Брашното се смесва с бакпулвера и какаото. Постепенно се добавят яйцата и брашнената смес към маслото. Разбърква се докато се получи хомогенна смес. Тестото се изсипва в тавичка с диаметър 26 см. и се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути.
  2. Изстиналият блат се издълбава като се оставя отстрани и отдолу по около 1 см. блат. Намазва се с течният шоколад. Издълбаното се прави на трохи.
  3. Желатинът се разтваря в 5 суп.л.вода, оставя се малко да набъбне и се разтапя в микровълнова фурна или на водна баня.
  4. Сметаната се разбива за 3 минути с миксер. Добавя се желатинът и отново се разбърква.
  5. Добавят се трохите от блата и орехите. Разбърква се добре и се изсипва върху блата. Оформя се като купол. Отгоре се поръсва с настърган черен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар