700-800 г брашно
250 мл.прясно мляко
1 пак.суха мая
50 г масло
100 г захар
2 яйца
шипков мармалад
(около половин бурканче)
1 яйце за намазване
масло и пудра захар
- В топлото прясно мляко се изсипва сухата мая, разбърква се докато се разтвори, добавя се малко брашно, разбърква се отново и се оставя сместа да шупне.
- В купа се слага 700 г брашно, прави се кладенче и вътре се изсипват разтопеното масло, захарта, яйцата и шупналата мая. Омесва се меко тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Покрива се с кърпа купата и се оставя за час да втаса.
- Втасалото тесто се разделя на 24 топчета. Всяко топче се разплесква върху едната длан, слага се по ½ ч.л.от шипковия мармалад и се завива на топче. Така завитите понички се слагат в хартиени формички за мъфини. Оставят се за 40-45 минути да втасат отново.
- Намазват се с разбито яйце и се слагат да се пекат на 180 градуса С за 20-25 минути.
- Още горещи се намазват с масло и се поръсват с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар