24 март 2013

Кифлички със сухо мляко



3 яйца
5 суп.л.сухо мляко
400 мл.топла вода
10 суп.л.олио
10 суп.л.захар
2 пак.ванилия
1,5 пак.(11 г) суха мая
800-900 г брашно

сладко от кайсии
кристална захар

1. Маята се разбърква с 2-3 суп.л.брашно, добавя се малко от топлата вода и се бърка за да се получи гъста каша. Покрива се и се оставя за 20 минути да втаса.
2. В купа се слага 800 г брашно, прави се кладенче и вътре се изсипват 2 яйца + 1 белтък (жълтъкът се оставя за намазване на кифличките), топлата вода, сухото мляко, олиото, захарта и ванилията. Добавя се и шупналата мая и се омесва меко тесто (ако е необходимо се добавя още 50-100 г брашно). Покрива се и се оставя за около час и половина да удвои обема си.
3. Втасалото тесто се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва на кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В широката част се слага по 1 ч.л.сладко от кайсии и се завива на кифличка. Готовите кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
4. Отделеният жълтък се разбърква с 1 суп.л.прясно мляко и кифличките се намазват отгоре. Поръсват се с кристална захар. Слагат се да се пекат в предварително загрята на 180 градуса С за 15-20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар