24 декември 2021

Коледни елхи



80 г смлени бадеми
160 г зелена елда, смляна на брашно
20 г брашно от тапиока
1 ч.л. микс коледни подправки (канела, кардамон, карамфил, анасон, индийско орехче)
80 г бадемов (или друг вид) тахан
80 г петмез от фурми (или друг вид)
80 мл вода

100 г бял шоколад
100 г черен шоколад
сушени плодове (райски ябълки, киви, ябълки, дюли, стафиди)
натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми)

1. В купа се смесват смлените бадеми, елда, тапиока и подправките.  В блендер се разбиват тахана, петмеза и водата всичко се изсипва при сухата смес. Разбърква се всичко добре и полученото тесто се прибира за 30-тина минути в хладилника.

2. Охладеното тесто се разделя на две и всяка половинка се разточва и с формичка се изрязват елхи. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. 

3. Сладките се пекат 10 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.

4. Шоколадите се разтапят и с помощта на лъжичка или пош се нанасят върху изстиналите елхички. Преди да е стегнал шоколада се поръсва със смесените ядки и накълцани сушени плодове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар