02 декември 2021

Галет с тиква


За пълнежа:
700 г сурова тиква
120 г фурми без костилки
50 г орехи
1 ч.л.канела
кардамон
карамфил

За тестото:
75 г бадеми, смлени на брашно
75 г зелена елда, смляна на брашно
1 суп.л.кокосова захар
3-4 суп.л. разтопено кокосово масло
5-6 суп.л.вода

кокосово брашно за поръсване

1. Тиквата, нарязана на парченца, или накълцана в блендер (чопър) и нарязаните на парченца фурми се поставят в тенджера и се задушават с малко вода на котлона. Като омекнат, за около 15 минути са готови, се добавят натрошените орехи и подправките, разбърква се и се оттегля от котлона.

2. Тестото се приготвя като в купа се изсипват брашната, кокосовата захар и се добавят кокосовото масло и водата, и всичко се разбърква. Полученото тесто се разточва на тънко между 2 листа хартия за печене. Маха се горният лист хартия и долният лист заедно с разточеното тесто се пренася в тавата. Отгоре се изсипва пълнежа и се разпределя равномерно като се оставят 4-5 см в краищата, които после се завиват върху плънката.

3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 35 минути.

4. Готовият галет се поръсва с кокосово брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар