200 г сушени плодове (сложих по 50 г стафиди, фурми, кайсии и сини сливи, но могат да се сложат всякакви сушени плодове)
сокът от 2 портокала
1 ч.л.канела
1/3 ч.л.карамфил
1/4 ч.л.кардамон
сушен джинджифил
индийско орехче
75 г смлени лешници
75 г смлени бадеми
60 г смляна елда (или брашно от елда)
40 г брашно от тапиока
100 г смлени овесени ядки
2 ч.л.бакпулвер
120 г кокосова захар
50 г орехи
40 г бадемов (или друг вид) тахан
180-200 мл вода
50 г разтопено кокосово масло
За крема за покриване на кейка:
100 г кашу, предварително накиснато във вода за няколко часа
1 суп.л.(30 г) мед
1 суп.л.лимонов сок
3 суп.л.вода
кокосови стърготини
1. Сушените плодове се нарязват на парченца и се смесват с подправките и портокаловия сок. Оставят се да престоят няколко часа (24 часа най-добре, стига да имате търпение 😁).
2. В купа се смесват всички сухи съставки, добавят се и тахана, водата, разтопеното кокосово масло и набъбналите сушени плодове. Разбърква се всичко с лъжица и се изсипва в кръгла форма (22-24 см), покрита с хартия за печене.
3. Пече се около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.
4. Кремът се получава като всички продукти се разбият в блендер.
5. Изстиналият кейк се измазва с крема и се поръсва с малко кокосови стърготини (и да вметна, че е добре да се измаже с крема непосредствено преди консумация, защото като стои повече време крема попива в кейка, а и си променя цвета).
Няма коментари:
Публикуване на коментар